• Beschrijving

Ankerworm

Ankerworm Lernea Cyprinacaea Deze 0.6-2.0 cm grote kreeftachtingen lijken Y-vormige draadjes die aan de vis hangen. Op de vis leven alleen de vrouwtjes die bevrucht worden op de kieuwen.

De eierzakjes hangen aan weerszijden aan het eind van het lichaam van de wormen. De vrouwtjes leven ongeveer 16 weken en produceren om de 2 weken een 1000 eitjes. De larven hechten zich binnen 5 dagen vast onder de schubben met hun anker en veroorzaken zo irritatie van de huid waarbij bacteriële en virale besmettingen niet uitgezonderd zijn.

Behandeling:

Volwassen vrouwtjes zijn ongevoelig voor chemotherapeutica. Verwijderen van de wormen met een pincet is een manier, waarna de wondjes verzorgt moeten worden met propolis of isobetadine. Let bij het verwijderen op dat de wormen in zijn geheel verwijdert worden om ervoor te zorgen dat de eierzakjes niet scheuren. Een lernea is nogal snel gestript waarbij de eitjes vrij komen en er dus ipv behandeling verspreiding is van het probleem. Na de verwijdering van de parasieten moet het water behandelt worden tegen de vrij rondzwemmende larven. Diflubenzuron werkt op alle stadia, vaak volstaat één behandeling.