• Beschrijving

Costia

Costia Ichthyobodo necatrix Ook deze boonvormige flagellaat veroorzaakt huidtroebeling. De parasiet met een grootte van 10-15 μm is zeer bewegelijk en kan zich vasthechten op de huid, vinnen en kieuwen van de vis.

Als reactie op deze infectie scheiden de huidcellen slijm af waardoor de huid een melkwitte troebeling krijgt. Tegelijkertijd veroorzaakt de parasiet irritatie en weefselverderf van de huid. Infecties met costia gaan vaak met grote sterfte gepaard. De vissen ademen moeilijk en happen aan de oppervlakte naar lucht. Ook schuren en flitsen de vissen langs de bodem. Ook hier kunnen secundaire bacteriële aandoeningen optreden. Costia is erg dodelijk bij jonge vissen van 12 cm en kleiner.

Costia komt vaak voor en vermenigvuldigd zichzelf snel door rechtstreekse celdeling. De parasiet groeit bij een temperatuur van 2° tot 30°C. Dus ook in de winter is deze parasiet mogelijk aanwezig. Costia kan niet lang zonder gastheer, slechts een uur nadat de parasiet van de vis afzwemt sterft hij.

Behandeling:aplarex colombo

Met een vergroting van 120-400 keer zijn de parasieten goed te zien, maar zijn wel erg snel. Goed kijken in de waterstroom aan de rand van het slijm onder het dekglaasje levert het beste resultaat.